Ahoj!
Tak jsem přemýšlela, o čem bych mohla napsat svůj první článek a myslím, že nic mě nevystihuje tak jako to, že jsem snídaňová princezna. Ne nadarmo mě tak představovaly i mé Erasmus kamarádky dalším svým přátelům, když už během prvního měsíce jsem zavítala do tolika podniků v Bratislavě, že bys to na prstech jedné ruky nespočítal(a). Za svůj téměř půlroční pobyt na Slovensku jsem tak dala dohromady tipy na podniky, které bys při své návštěvě určitě neměl(a) minout. Tak jdeme na to!
Pán Cakes (Suché mýto 4, web zde)
Palačinkárna, která funguje od roku 2015 a nachází se kousek od centra Bratislavy, je jedním z mých prvních tipů. Mají otevřeno celý týden od ranních hodin až do večera, takže pokud tě přepadne mlsná, na druhou večeři sem klidně taky zajdi. Nabízí velký výběr sladkých i slaných palačinek, doporučuji dát si 2-3, podle toho, jak velký hlad máš. Nají se zde i bezlepkáři a lidé s bezlaktózovou dietou, a kromě palačinek můžeš ochutnat i müsli s řeckým jogurtem nebo výbornou krupicovou kaši, k obědu navíc připravují také polévku.
TIP na závěr: Určitě doporučuji ochutnat palačinky kávovou s mascarpone a bílou čokoládu s rybízem!
Enjoy Bistro (Michalská 3, web zde)
Tohle na první pohled velmi hezky vypadající bistro se nachází pod Michalskou bránou přímo v centru Bratislavy, takže ho určitě nemineš. Menu obměňují každou sezónu, ale obecně si zakládají na tom, že jídla připravují z lokálních surovin. Každý den jsou navíc v nabídce jak sladké tak slané varianty, které doporučuji doplnit skvělou kávou nebo domácí limonádou. Část jejich snídaňového menu je i ve variantě pro bezlepkáře. Otevřeno mají denně od 8:30 a místečko si určitě najdeš i bez rezervace.
TIP na závěr: Rozhodně ochutnej jejich chlebík s avokádem, nebudeš litovat.
Urban Bistro (Michalská 5, web zde)
Pokračujeme dalším bistrem nacházejícím se v srdci historické části hlavního města Slovenska. V Urban bistru jsem vždy natrefila na jedny z nejmilejších číšníků, a i přesto že jejich snídaňová nabídka není velká, myslím, že si tady to svoje najde téměř každý. Nabízejí totiž sladké i slané varianty a velkou výhodou je, že si tu vyberou i vegani a vegetariáni. Co se nápojů týče, tak v nabídce najdeš kávu, limonádu, fresh džusy, čaje, koktejly nebo i různé druhy alkoholu. Vnitřní prostory tohoto bistra jsou poněkud industriální a je to bezva místo na setkání s přáteli.
TIP na závěr: Nejlepší syrniky, které jsem kdy měla. Rozhodně doporučuji.
Frištuk (Palisády 23, web zde)
Tato malá rodinná kavárna/pekárna určitě stojí za návštěvu nejen kvůli dobrému jídlu, ale také proto, že na tebe dýchne velmi pohodovou a přátelskou atmosféru. Všechny jejich výrobky jsou dělané poctivě a podle receptů, které se v rodině předávají z generace na generaci. Snídaňová nabídka v sobě zahrnuje jak sladké tak slané varianty, povětšinou croissant/chlebík. Mají ale také tzv, zdravou misku plnou ovoce, ořechů, semínek. Tento podnik asi nebude to pravé ořechové pro fancy snídani s přáteli, ale pokud vám přijedou na návštěvu rodiče, klidně je sem vezměte, určitě si tohle místo zamilují.
TIP na závěr: Vyzkoušejte co můžete, klidně si vezměte něco i na cestu, pekárenské výrobky mají opravdu moc dobré.
Five Points (Panská 23, web zde)
Bistro nacházející se na rohu Panské
ulice přímo v srdci Bratislavy na tebe dýchne atmosféru provoněnou kvalitní kávou a skvělým jídlem. Menu tohoto bistra je asi nejširší ze všech podniků, které jsem dnes zmínila, což ale neznamená, že by jim to ubíralo na kvalitě. Nabízí klasiky jako míchaná vajíčka nebo croissant na sladko, tak i několik druhů bagelů. Káva, čaj i horká čokoláda je samozřejmostí. Mají otevřeno každý den od 9:00 a o víkendech v dopoledních hodinách zde dokáže být opravdu rušno.
TIP na závěr: Nevíš co si máš dát? Rozhodně doporučuju french toast, který je
zahrabaný pod tunou ovoce a javorového sirupu. Fakt mňamka!
Doufám, že ti tipy na snídaňová místečka pomohou a užiješ si tak super start dne v Bratislavě. Posledním mým doporučením je vzít s sebou kamarády, abyste spolu mohli tenhle fajn gastro zážitek sdílet.
(S)měj se a uvidíme se u dalšího článku!
Comments