top of page

databáze mobility na UK

damo

E5CEF5E8-4053-4D0B-81C7-33CD4C48F1DF.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Autor(ka):

Martin Khoder

Autor(ka):

fakulta:

Martin

Khoder

2. Lékařská fakulta

rok výjezdu:

2023/2024

email:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
0F974C36-D148-4341-B15B-7EBFC59F1CF6_edited.png

Máš otázku? Kontaktuj mě!

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Martin je k dispozici na sítích:

2.png
4.jpg

kodifikace

Návrh bez názvu (37).png
Návrh bez názvu (26).png

Autor(ka):

fakulta:

rok výjezdu:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Martin

2. Lékařská fakulta

2023/2024

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Claude Bernard University Lyon 1

praktická stáž

studijní pobyt

Jak Martin hodnotí svůj pobyt?

univerzita

průměrné hodnocení je 4 z 5

město

průměrné hodnocení je 5 z 5

ubytování

průměrné hodnocení je 5 z 5

finanční náročnost

průměrné hodnocení je 4 z 5

o univerzitě

Čím byla tvá univerzita výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Ze dvou Lyonských fakult medicíny jsem si vybral pro studium LYON EST. Jedná se o fakultu v tradičních prostorách ze začátku 20. století doplněných o modernější části kampusu ze začátku 21. století. Fakulta je vedle nemocnice Hôpital Edouard Herriot a poblíž jsou nové i starší koleje. Na fakultě se nachází skvělá prostorná knihovna, která je otevřená celý týden včetně víkendu od rána až do večera.
Co tě první napadne, když pomyslíš na svou "adoptivní" univerzitu. Čím byla výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Studium klinických ročníků ve Francii je zajímavěji uzpůsobené než u nás. Na této fakultě se střídá 6 týdnů teoretických přednášek a 6 týdnů klinických stáží - teoretické předměty jsou v semestru většinou jen 4 a většinu času tvoří nepovinné přednášky. Stáže jsou opravdu klinické, často velmi dobře vedené a velmi záviděníhodné.
Jak vypadá studentský život na univerzitě? 
Hlavní studentská organizace, která pořádá život v Lyonu byla za mě ESN, která každý týden pořádala 5-6 akcí jak socializačních, tak objevných, kulturních atd. Na škole je dobrý nápad zvolit si kurzy francouzštiny, zejména pro seznámení se s ostatními Erasmus studenty a samozřejmě i pro získání slovní zásoby specifické pro lékařské prostředí. Zadarmo je možné přihlásit se na sportovní kroužky (lezení, plavání, hiking, míčové sporty, lyžáky, ...) a ty následně pořádají výjezdy mimo Lyon za neuvěřitelně levnou částku.
Studoval(a) jsi v angličtině, nebo v jazyce hostitelské země? Jaké požadavky jsou v oblasti jazyka kladeny univerzitou? 
Škola vyžaduje potvrzení o úrovni francouzštiny B2, většina studentů přijíždí s úrovní B1 a následně se pobytem na B2 posouvají. Určitě se nedá do Francie vyrazit pouze s angličtinou, nebyl by to příjemný zážitek ani pro vás.
5A170184-F269-4CC6-B7FA-C6050C8D2DCE.png

o městě

Jak na tebe město působilo? Jak byste jej charakterizoval/a? Co je zde zajímavého k vidění?
Lyon je perfektní kombinací autentického města s velkou komunitou studentů a spousty kulturních míst k navštívení. Nejde ani o to, kolik památek tam je pro lidi, co vás přijedou navštívit, ale je tam super vyžití pro vás. Všude se dá jednoduše dostat na kole nebo MHD a pokud chcete vyrazit objevovat zbytek země, tak za 2h budete díky TGV v Marseille nebo Flixbusem za 1,5h v Grenoblu - moře a hory. Stejně tak do Paříže a tím pádem do zbytku Francie je to pomocí TGV 2h.

o financích

Jak lze podle Tvojí zkušenosti vyjít se stipendiem? Kolik procent výdajů Vám pokrylo? Jaký je Váš názor na ceny v zemi obecně?
Se stipendiem 660€ určitě vyžijete na pohodu. Z mých nákladů: 230€ za kolej (4 pokojové spolubydlení) a 25€ na měsíc za MHD bylo neměnných. Můj rozpočet byl okolo 1000€ za měsíc, ale většina padla na cestování a sociální aktivity. Rozpočet na cestování je určitě tak 3x dražší než s ČD, nákupy zpravidla tak 1,5-2x dražší, ale ne ve všem. Na bydlení máte i jako cizinec nárok na příspěvek na bydlení (CAF -> APL) a přispějí vám okolo 100€ na měsíc (proto jsem platil jen 230€).
Poraď prosím spolužákům, jak ušetřit - Kde nakupovat? Jaké služby lze v rámci úspory financí využívat? 
V Lyonu jsou často různé akce věnování jídla nemajetným studentům v rámci takových balíčků (dobrovolnická činnost, nikdo nekontroluje nemajetnost), jídla v menze stojí 3,3€ a je to solidní 3 chodové menu. V nemocnici za 4,1€ dokonce 4 chodové! Ušetřit jsem mohl zejména na pivu, které v Lyonu v průměru stojí asi 6,5€ za půllitr, ale to záleží na každém.
Návrh bez názvu (42).png

o ubytování

Jaké ubytování sis zvolil(a)? Doporučil(a) bys jej ostatním? A pokud ne, jaká varianta ubytování je podle Tvých zkušeností nejlepší (kolej, ubytování v soukromém bytě, soukromá kolej, sdílený pokoj a podobně...)?
CROUS je celonárodní organizace spravující koleje ve Francii. Koleje každým rokem staví nové a jsou obecně v dobrém stavu. Kolej je vám přidělena vaší školou na základě požadavku, zda chcete bydlet sami nebo ve spolubydlení - podle toho je rozpočítaná i cena. Můžete si zkusit najít pronájem, spousta Erasmáků z Německa to tak dělá, ale podle mě tím nic moc nezískali.

o zážitcích

Využil(a) jsi Erasmu k cestování po tvé zemi/Evropě? Jaké jsou tvoje nejlepší cestovatelské zážitky? Co naopak nedoporučuješ?
Cestoval jsem z Francie do Španělska za přítelkyní, která jela na Erasmus tam a také do Maroka. Určitě je nejmenší problém z Lyonu vyrazit do Ženevy nebo do Milána. Jízdy TGV jsou super komfortní a rychlé, ale cena je dost vysoká (třeba rezervovat hodně dopředu... třeba 3 týdny). Letadlem se taky dá, ale strašně to zdržuje, protože většina letišť je třeba hodinu od centra města.
Jazyk a kultura: jakých kulturních odlišností jste si všiml/a? Jak jste se vypořádával/a s národním jazykem? Byl to i jazyk vašeho studia? Máte pocit, že jste se v jazyce díky pobytu posunul/a?
Škola vyžaduje potvrzení o úrovni francouzštiny B2, většina studentů přijíždí s úrovní B1 a následně se pobytem na B2 posouvají. Určitě se nedá do Francie vyrazit pouze s angličtinou, nebyl by to příjemný zážitek ani pro vás.

závěrečné hodnocení

Proč právě sem?  V čem je lokalita výjimečná? Proč bys své kamarády do své země/ města poslal/a ty?
Super město, spousta praxe v nemocnici, moc milý studentský život!

live-saving tips

Kdybych jel(a) znovu, určitě bych si nezapomněl(a) zabalit..
king charles-03_edited_edited.png
Před odjezdem bych býval(a) rád(a) věděl(a), že...
Nejvíc mě překvapilo, že...
A75FC52E-9D3D-4F71-9E42-309E00B470CF.png
Nejtěžší pro mě bylo....

galerie

Návrh bez názvu (41).png

Pomohla ti tato zpráva? Dej jí lajk a posuň ji v seznamu výše!

0

ohodnoť zprávu!

Jak hodnotíš zprávu?

ohodnoť zprávu!

omrkni i zprávy dalších autorů o 

Claude Bernard University Lyon 1

Další zprávy z regionu Francie

bottom of page