top of page

databáze mobility na UK

damo

E5CEF5E8-4053-4D0B-81C7-33CD4C48F1DF.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Autor(ka):

Petra Nyklíčková

Autor(ka):

fakulta:

Petra

Nyklíčková

Fakulta humanitních stu

rok výjezdu:

2023/2024

email:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
0F974C36-D148-4341-B15B-7EBFC59F1CF6_edited.png

Máš otázku? Kontaktuj mě!

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Petra je k dispozici na sítích:

2.png
4.jpg

Návrh bez názvu (37).png
Návrh bez názvu (26).png

Autor(ka):

fakulta:

rok výjezdu:

7A08668F-0652-4DA1-A637-F6E45158A1D1.png
Návrh bez názvu (38).png
Návrh bez názvu (40).png

Petra

Fakulta humanitních stu

2023/2024

logotyp fakulty rgb1 (3).png

Central European University

praktická stáž

studijní pobyt

Jak Petra hodnotí svůj pobyt?

univerzita

průměrné hodnocení je 3 z 5

město

průměrné hodnocení je 5 z 5

ubytování

průměrné hodnocení je 5 z 5

finanční náročnost

průměrné hodnocení je 3 z 5

o univerzitě

Čím byla tvá univerzita výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Napadá mě slovo "ambice" a "rozmanitost" - celá CEU je hodně mezinárodní (Rakušani tvoří sotva 10 % studentstva), a pokud si chceš zkusit, jaký by to bylo, studovat společenské vědy v zahraničí na vyšší úrovni, tak tahle škola je podle mě dobrým příkladem. Prostory, ve kterých jsem studovala, jsou tomu přizpůsobené - kromě dost dobře vybavených učeben, spousty různých work spaces a knihovny tu byly taky odpočinková místa (sofa, sedací vaky, dokonce i fotbálek).
Co tě první napadne, když pomyslíš na svou "adoptivní" univerzitu. Čím byla výjimečná? Jak vypadaly prostory ve kterých jsi studoval(a) a univerzitní vybavení? 
Rozhodně je to něco jiného, než FHS. Skoro všechny kurzy, co jsem měla, byly celkem dost časově náročné - na každý z nich byly každý týden většinou jeden až dva úkoly (někdy i desítky stránek četby a z toho udělat například summary do moodlu), byly i extra věci během midtermu, pak prezentace a nakonec ještě i final paper nebo test. Zezačátku pro mě byl celkem nezvyk to, že práce je tam rozložená do celého trimestru (CEU je organizovaná do tří trimestrů, ne do dvou semestrů jako u nás), zkouškové tam v podstatě není. Člověk se do toho pak zaběhne, ale zezačátku je to dost citelný rozdíl (proto dávám univerzitě hodnocení 3/5 - je to skvělá škola, ale je náročná a z hlediska mé snahy si ten Erasmus užít se vším všudy to bylo občas dost limitující). Hodně mohou pomoci učitelé a různí pracovníci z administrativy - celá škola je dobře zorganizovaná do různých departmentů a offices, kdykoliv jsem měla problém a ozvala jsem se přes mail, někdo se mi začal věnovat nebo mě odkázal na kompetentního člověka. Dokonce mají školního doktora, ke kterému jsem mohla zajít i jako Erasmák. Nabídka kurzů je hodně zajímavá, je tam důraz na multidisciplinaritu a studenti jsou celkem dost podporovaný v tom, aby prezentovali a rozvíjeli své nápady. CEU je prý celkem dost výběrová, takže tady potkáte hodně inspirativních lidí z různých koutů světa (ale zároveň i nějaké Čechy a Slováky:)
Jak vypadá studentský život na univerzitě? 
CEU má opravdu hodně studentských spolků (sporty, ekologie, hiking nebo i třeba tea tasting), které organizují různé akce a výlety. Je možnost zapojit se i nezávazně, všechno se organizovalo přes WhatsApp skupiny. Volitelné jazykové předměty byly, mohli jsme se zdarma učit tzv. source languages (latina, arabština,...) ale jazyky jako němčina nebo francouzština byly zpoplatněné a ty peníze nebyly malé :( takže když už je chuť procvičovat němčinu, zkoušej si spíš povídat s lidma na koleji nebo v nějakém podniku
Studoval(a) jsi v angličtině, nebo v jazyce hostitelské země? Jaké požadavky jsou v oblasti jazyka kladeny univerzitou? 
Na CEU vyžadují potvrzení, že uchazeč má angličtinu ideálně na úrovni C1. Já měla Cambridge certifikát již z dřívějška (pozor - tenhle typ certifikátu nesmí být myslím víc jak 5 let starý), ale moji kamarádi (jeden z MUNI, druhá z FSV UK) měli pouze potvrzení od školy, že absolvovali zkoušku na podobné jazykové úrovni, jakou CEU požaduje, a stačilo to:)
5A170184-F269-4CC6-B7FA-C6050C8D2DCE.png

o městě

Jak na tebe město působilo? Jak byste jej charakterizoval/a? Co je zde zajímavého k vidění?
Vídeň je moje srdcová záležitost - je to hodně kosmopolitní město, shodli jsme se s kamarády, že je to "jako Praha, ale všechno je větší a uspořádanější". Co je zde k vidění za historické památky bych tu mohla psát dlouho, každý si najde svoje, stačí se podívat do nějakého obsáhlejšího turistického průvodce nebo na internet :)) já bych vám z těch méně známých doporučila podívat se za hezkého počasí určitě do Hütteldorfu, na Donauinsel, na Leopoldsberg a do Stadtparku.

o financích

Jak lze podle Tvojí zkušenosti vyjít se stipendiem? Kolik procent výdajů Vám pokrylo? Jaký je Váš názor na ceny v zemi obecně?
Hodně je tu toho dražšího, než v Praze, ve výjimečných případech to stálo stejně. Chce to mít našetřeno ještě trochu dopředu, stipendium mi sotva pokrylo nájem na koleji (ale daly se najít i levnější možnosti ubytování, než jsem měla já).
Poraď prosím spolužákům, jak ušetřit - Kde nakupovat? Jaké služby lze v rámci úspory financí využívat? 
V dopravě semester ticket pro studenty (HODNĚ se nevyplatí jezdit načerno), nakupovat prý nejlíp v Lidlu nebo ve Sparu, ideálně ale trhy Naschmarket.
Návrh bez názvu (42).png

o ubytování

Jaké ubytování sis zvolil(a)? Doporučil(a) bys jej ostatním? A pokud ne, jaká varianta ubytování je podle Tvých zkušeností nejlepší (kolej, ubytování v soukromém bytě, soukromá kolej, sdílený pokoj a podobně...)?
Byla jsem v single room na koleji společnosti ÖJAB v Meidlingu, byla jsem tam naprosto spokojená. Bylo to dražší (525 euro na měsíc), nicméně tam svým nájemníkům dělají v týdnu společnou snídani, jednou týdně úklid pokoje a je tam study room, sauna, posilka... celkově nejvíc safe jsou podle mě koleje, dvoulůžkové pokoje se dají sehnat od 300 euro. Pak je možnost si ještě sehnat sdílené bydlení, ale to může být dražší a komplikovanější, zvlášť, když se to řeší na poslední chvíli.

o zážitcích

Využil(a) jsi Erasmu k cestování po tvé zemi/Evropě? Jaké jsou tvoje nejlepší cestovatelské zážitky? Co naopak nedoporučuješ?
Bohužel moc ne, jak píšu výše. Měla jsem pocit, že na to není kvůli všem možným povinnostem čas. Zajeli jsem si do Baden, městečka asi hodinu od Vídně, tam určitě stojí za to se podívat. Po Erasmu jsme se ještě s kamarádkou podívaly do Grazu, to vychází na krásný jednodenní výlet.
Jazyk a kultura: jakých kulturních odlišností jste si všiml/a? Jak jste se vypořádával/a s národním jazykem? Byl to i jazyk vašeho studia? Máte pocit, že jste se v jazyce díky pobytu posunul/a?
Na CEU vyžadují potvrzení, že uchazeč má angličtinu ideálně na úrovni C1. Já měla Cambridge certifikát již z dřívějška (pozor - tenhle typ certifikátu nesmí být myslím víc jak 5 let starý), ale moji kamarádi (jeden z MUNI, druhá z FSV UK) měli pouze potvrzení od školy, že absolvovali zkoušku na podobné jazykové úrovni, jakou CEU požaduje, a stačilo to:)

závěrečné hodnocení

Proč právě sem?  V čem je lokalita výjimečná? Proč bys své kamarády do své země/ města poslal/a ty?
Vídeň je skvělá kvůli tomu, jak inspirující a možnosti poskytující město to je. Podle mě si tu každý najde svoje - jak člověk, který upřednostňuje muzea, galerie a kavárny, tak člověk, který má rád výlety po spanilých kopcích a pivo. Dala bych šanci všemu z toho. Co se týče univerzity, viz bod 1.

live-saving tips

Kdybych jel(a) znovu, určitě bych si nezapomněl(a) zabalit..
king charles-03_edited_edited.png
Před odjezdem bych býval(a) rád(a) věděl(a), že...
Na začátku září pořádá škola Orientation week pro všechny nové studenty (ne všechno bylo extra záživné, ale minimálně je to možnost projít si pořádně kampus a zjistit věci např. ohledně zápisu předmětů). Je možné, že budou během informačních schůzek pro zahraniční studenty tvrdit, že se Erasmáci nekvalifikujou na semester ticket do vídeňské mhd aplikace - není to tak, stačí si od studijního vyžádat Certificate of Enrollment a zajít s tím na Wiener Linien, ušetříš asi 30 euro a to se už vyplatí. CEU má opravdu hodně studentských spolků (sporty, ekologie, hiking nebo i třeba tea tasting), je možnost zapojit se i nezávazně. Jedna z větších nevýhod - není tam menza, ale zato mají X kuchyněk s ledničkama a mikrovlnkama, Billu hned přes ulici a taky pár dobrejch a levnejch kebabů a nudlí v okolí:) Co se týče absencí, jsou tolerované max. 2 neomluvené za term (ale pak je ještě možnost omluvených absencí kvůli zdravotním důvodům/mental health/rodinným věcem, víc jak 2 dny se ale musí dokládat např. papírem od doktora).
Nejvíc mě překvapilo, že...
A75FC52E-9D3D-4F71-9E42-309E00B470CF.png
Nejtěžší pro mě bylo....
Kvůli výše popsanému tam člověk vlivem prostředí cítí takový tlak, že nedělá dost (měla jsem s tím problém já i někteří další čeští a slovenští Erasmáci, které jsem tam potkala). Úkolů je hodně, furt máš pocit, že se jen máš připravovat na nějakou prezentaci nebo midterm...pokud bych ale měla říci něco svému přederasmovému já, tak by to bylo to, ať to tolik nehrotí:) ze začátku určitě je dobré ty úkoly nepodcenit, protože by pak bylo nemilé to dohánět, ale když pár těch malých úkolů za term neuděláš, nebude to hned znamenat, že předmět propadne. Pohlídej si, kolik procent ze známky ten úkol dělá, a podle toho uvažuj, co a kdy (ne)budeš dělat. Já si myslela, že to musím udělat všechno (některé předměty na FHS to vyžadují). Nakonec jsem teda většinu udělala a měla hlavně za A, ale za cenu toho, že jsem se z Vídně do jiných částí Rakouska v podstatě nedostala, čehož dnes dost lituji. Takže pokud pojedeš sem, nenech se tímhle dojmem strhnout a dovol si ten Erasmus trochu užívat:)

galerie

Návrh bez názvu (41).png

Pomohla ti tato zpráva? Dej jí lajk a posuň ji v seznamu výše!

0

ohodnoť zprávu!

Jak hodnotíš zprávu?

ohodnoť zprávu!

omrkni i zprávy dalších autorů o 

Central European University

Další zprávy z regionu

bottom of page